Доброго дня, підскажіть будь ласка, якщо аналог порівняння виробляється та знаходиться в Росії, які надбавки (розмитнення) до нього потрібно застосовувати??
Olenka Оценщик
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 09:53
Поищите по поиску, где то такое обсуждалось точно. Я добавляла затраты на транспортировку, звонила в транспортные компании, узнавала сколько будет доставка из город такого то в России в город такой то в Украине, сейчас масса доставок, не сложно выяснить, они считали с растоможкой. По опыту-где то 20%-30%. У меня был груз габарит, доставка ж/д, вес не большой, станки где то 500 кг.
Суто формально - Olenka права. І знову таке це «але». Мене теж цікавило це питання, так як на російських сайтах ціна обладнання вказана, на українських – пропозиція є подібного обладнання, а вартості пропозиції нема.
Проводив аналіз. Наприклад, трансформатори. У нас завод в Запоріжжі, в Росії в Є-бурзі. Наші трансформатори дешевше, їхні незначно дорожче, але ціна в одному довірчому інтервалі. А наприклад, надпотужні трансформатори, які роблять під замовлення, дешевше зробити і привезти, навіть не з Китаю, а з Індії. Хоча такі трансформатори може зробити і наш завод.
Так і Ваше обладнання, не факт, що потрібно враховувати транспортні витрати, розмитнення. Можливо потрібно лише конвертація валют і різниця в ПДВ, при умові, що дане обладнання не виробляється лише на заводі в Росії.
Істину у вигляді печатки і підпису, встановлювати Вам у Звіті.
_________________ Усвідомити мету, оцінити ситуацію, прийняти рішення
Последний раз редактировалось: K_BM (Пн, 20 Янв 2014 10:24), всего редактировалось 1 раз
Dob
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 10:22
Дуже вдячний за надану інформацію
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 10:43
K_BM писал(а):
Так і Ваше обладнання, не факт, що потрібно враховувати транспортні витрати, розмитнення.
Извините конечно, но вы предлагаете полную чушь с точки зрения законодательства. Чтобы какое там сравнение не показало, но объект сравнения находится за пределами таможенной границы Украины, и чтобы он оказался на украине его нужно привезти и растамижить уплатив соответствующие платежи. Как щас вижу картину, везете вы, пусть трансформатор из вашего примера, на таможне говорите таможеннику, я мол тут провел сравнение, и оказалось, что стоимости трансформаторов у нас и у них одинаковые, поэтому фиг тебе, а не растаможка. И транспортнику-перевозчику, мол цены же одинаковые, поэтому вези ка ты мне трансформатор бесплатно. Такого нет и не будет. Есть отличие в местоположении и таможенном оформлении, корректировка должна быть учтена в сравнительном/затратном подходе и никак иначе. А то что удалось провести сравнение цен как минимум указывает на то, что на таможенной территории Украины объекты сравнения есть. И на то, что если на территории Украины можно купить такой же трасформатор за туже цену, что и на территории России (или любого другого государства), то никто не будет приобретать его в другом государстве, ибо все сравнения не канают, платить за доставку и растаможку нужно в любом случае (с растаможкой могут быть нюансы при налии льгот или нулевой ставки, что определяется в конкретном случае для конкретных групп товаров).
И вообще интересно, опять же из вашего примера получается, если цены получились сопоставимыми, значит растаможку и транспортировку не учитываем, если же из Индии выгоднее, то тогда учитываем и транспортировку с растаможкой.
Как по мне, чего-то тут не вяжется.
По поводу Российского НДС тоже вопрос весьма спортный. Например, поставки продукции из Украины не облагаются НДС. Поэтому, если предположить равенство цен на внутреннем и экспортном рынке, то цена на внутреннем рынке, например 10 ед. будет с НДС, а при поставке этого же товара на экспорт эта же цена уже будет 10 ед. без НДС потому что на экспорт НДС нет. Насколько я знаю, в России действует такая же система. Те цены, которые мы видим на сайтах российских производителей или продавцов - это внутренние цены. Экспортная цена может быть совсем другой, ее нужно узнавать отдельно. Скорее всего, с учетом приведенного примера, экспортная цена как минимум будет равна внутренней с НДС. Она также может быть и ниже и выше, но то что не ровно на сумму НДС - это факт. И снятие с российских цен (равно как с украинских) суммы внутреннего НДС чтобы получить экспортные цены без НДс как минимум не верно.
_________________ Один раз сделаешь не подумав, сто раз подумав-не переделаешь
Olenka Оценщик
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 11:01
K_BM писал(а):
Так і Ваше обладнання, не факт, що потрібно враховувати транспортні витрати, розмитнення. Можливо потрібно лише конвертація валют і різниця в ПДВ, при умові, що дане обладнання не виробляється лише на заводі в Росії.
Я когда то спрашивала по поводу стоимости доставки на курсах, читал представитель Увекона, у меня были конкретно станки из Китая, ФОБ, они сказали, что учитывать нужно все затраты. Я НДС российский не снимала, потом украинский не добавляла, продавцы были физлица и стараюсь в таких случаях обойтись без НДС
У Гохберга написано в книжке по поводу российских аналогов, посчитайте там, если не ошибаюсь, там предлагалось просто пересчитывать на гривну, но, может быть, автор зайдет в тему и прокомментирует. Книжка на работе, если нужно, посмотрю попозже.
Но часто у крупных российских продавцов есть в нашей стране представители, они предлагают цену в у.е. от ближайшего пограничного города. Я звонила когда то то ли в Новоссибирск, то ли еще куда то, они переадресовали к украинцам.
Но конечно, без головной боли-это функциональный аналог в Украине
K_BM
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 11:04
Серый
Це говорить лише про одне: "Якщо є функціональні аналоги в пропозиціях на митній території України, то потрібно уточнювати ціни саме на ці аналоги".
В іншому випадку, може (суто гіпотетично) статись так, що прийнявши вартість аналога з ринку Росії в рублях "+" інші витрати, які Ви назвали (і з цим я згоден), проігнорувавши існуючі ціни в ринку України, вартість об*єкту оцінки може перевищити на 30-40% ринкову вартість.
Я з таким "алгоритмом" стикався, коли приносили на рецензію Звіти. Просто потрібно не тільки робити формальний підхід, а проводити ретельний аналіз, насамперед ринку України.
Добавлено спустя 3 минуты 11 секунд:
Olenka писал(а):
У Гохберга написано в книжке по поводу российских аналогов, посчитайте там, если не ошибаюсь, там предлагалось просто пересчитывать на гривну...
А я про що. Тут повне порозуміння.
Dob
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 14:09
Olenka писал(а):
У Гохберга написано в книжке по поводу российских аналогов, посчитайте там, если не ошибаюсь, там предлагалось просто пересчитывать на гривну, но, может быть, автор зайдет в тему и прокомментирует.
Olenka, маєте наувазі "Оцінка установок, машин та обладнання: Питання і відповіді, практикум оцінки" 2007 р., якщо так то будь ласка вкажіть де Ви це зустрічали, в мене дана література наявна, проте, щось неможу знайти.
Дякую
Olenka Оценщик
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 14:14
Да, эта книга. Не нашла на работе, кто то взял почитать, видимо. Спросите у автора, он наверняка помнит, где он писал. Посмотрите примерах -там есть расчеты с российскими аналогами.
Филин Андрей Ведущий Филин
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 14:47
Dob писал(а):
Доброго дня, підскажіть будь ласка, якщо аналог порівняння виробляється та знаходиться в Росії, які надбавки (розмитнення) до нього потрібно застосовувати??
скажем так, если аналог ПРОДАЕТСЯ, т.е. есть предложения о продаже в Украине, то и брать надо украинские предложения, но если их нет, то я считаю что "просто пересчитать в гривну" будет не совсем корректно. И этому есть простое объяснение. Вы делаете оценку объекта, который УЖЕ НАХОДИТСЯ в Украине, а поэтому будь Ваш объект-аналог в России, Австралии, Зимбабве или на Луне, то Вам надо учесть его транспортировку СЮДА, поскольку объект "там" будет стоить гораздо дешевле, чем объект "здесь" и никто, как писал Серый, Вам его бесплатно сюда не привезет. Другими словами, любой аналог, который "пойдет" по пути объекта оценки, т.е. приедет в Украину, уже удорожает минимум на стоимость транспортировки и растаможки. Хоть это и не недвижимое имущество, но в данном случае имеется разница в местоположении.
Также, конечно, необходимо учесть и растаможку. Но есть и положительный момент - многие страны возвращают НДС на оборудование той или иной отрасли, но в это надо вникать, т.е. просто от балды вычесть 20% НЕЛЬЗЯ. Во-первых может быть как раз Ваше оборудование не подпадает под категорию возвратных, а может и % НДС быть другим или сам НДС называться иначе
Так что, Dob, анализируйте
_________________ Желай большего, мечтай о невозможном.
Everything is possible!
galswit Moderator
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 20:45
Olenka писал(а):
Я когда то спрашивала по поводу стоимости доставки на курсах, читал представитель Увекона, у меня были конкретно станки из Китая, ФОБ, они сказали, что учитывать нужно все затраты. Я НДС российский не снимала, потом украинский не добавляла, продавцы были физлица и стараюсь в таких случаях обойтись без НДС
У Гохберга написано в книжке по поводу российских аналогов, посчитайте там, если не ошибаюсь, там предлагалось просто пересчитывать на гривну, но, может быть, автор зайдет в тему и прокомментирует. Книжка на работе, если нужно, посмотрю попозже.
Но часто у крупных российских продавцов есть в нашей стране представители, они предлагают цену в у.е. от ближайшего пограничного города. Я звонила когда то то ли в Новоссибирск, то ли еще куда то, они переадресовали к украинцам.
Но конечно, без головной боли-это функциональный аналог в Украине
Так я писав що не треба ураховувати. Я тоді базував свою думку на прайс-листах спільних підприємств. Більш того верстати російського виробництва в Україні у деяких випадках були дешевші ніж у Росії. (Прайс листи СП Станкосервіс і СП Станкомплект). Це було до кризи.
Тепер я думаю, що треба підходити індивідуально, бо таке обладнання може продаватись в Україні. Найкращий варіант прямий запит, але це стосується дорогих позицій.
Резюме.
1. Для дешевих одиниць при оцінці комплексів - всім можна нехтувати і брати пряму вартість. Чому - окрема велика тема.
2. Індивідуальна оцінка дорогого обладнання - вся процедура по розмитненню і транспортуванню повинна бути урахована, якщо у вас нема інших цінових тенденцій по групі обладнання до якої належить об'єкт оцінки. Внутрішній та зовнішній ринок дуже відрізняються. В свій час я по телефону в процесі переговорів отримав 40% скидку у виробника на Вороніжський прес. Але я його мав брати через інше підприємство.... От такі от ситуації.
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Пн, 20 Янв 2014 21:51
galswit писал(а):
Так я писав що не треба ураховувати. Я тоді базував свою думку на прайс-листах спільних підприємств. Більш того верстати російського виробництва в Україні у деяких випадках були дешевші ніж у Росії. (Прайс листи СП Станкосервіс і СП Станкомплект). Це було до кризи.
На мою думку не має значення де дешевше, а де дорожче, до кризи це чи у пік зростання. Є факт розташування обєкта співставлення за межами митної територіі в даному випадку України. І не має значення Росія це чи Франція/Німеччина/Бурунді... Всі ці країни є закордонноми по відношенню до України і процедура поставки товарів на митну територію України єдина: транспортування і сплата митних платежів. Не може ж бути якогось вибіркового підходу, наприклад, з Росією ми зрівняли і отримали, що ціни співпали, значить коригування на транспортування і розмитнення не використовуємо, а з Фпанцією не співпало - значить використовуємо. Або на певну групу товарів співпало, значить для неї не використовуємо, на іншу не співпало - значить використовуємо. Єдиними особливостями можуть бути лише законодавчо закріплені факти нульових ставок митних зборів або міждержавні домовленості про безмитний режим тощо.
Інакше модель розрахунку і результат буде суперечити реальному стану речей у житті, а отже і результат не відповідатиме реальній життєвій логіці.
Сам факт наявності обєктів співставлення на митній території разом з обєктом оцінки сам по собі не потребує аналізу цін на аналогічний товар в інших країнах. Там можуть бути свої особливості ціноутворення, також виробники можуть постачати один і той же продукт в різні країни за різними цінами (як приклад - автовиробники). Це може призвести то необхідності урахування дуже багатьох чинників і задача оцінювача перетвориться з на перший погляд простої, до дуже громіздкої і заплутаної, та ще й потребуватиме зайвих часових витрат.
galswit Moderator
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 07:11
На перший погляд, Серий, Ви цілком праві.
Але як тоді з варіабельністю цін на ринку, акційними знижками і т.д.
Я знаю підприємства, які свідомо купують обладнання лише після виставок, власне виставкові екземпляри зі скидкою, яка складає біля 10%. Ця скидка загальноприйнятна для таких випадків. Ніхто не повезе виставковий екземпляр у Францію, Італію і т.д. Та і ціна виробника часто підлягає обговоренню. І мито, митні послуги та транспортні витрати можуть цілком компенсуватися скидкою.
Хоче оцінювач чи ні та займає це багато часу чи мало, але питання вивчається окремо:
- наявність в Україні галузевих виставок та можливість купівлі виставкового екземпляру, або укладання угоди на виставці (що відбувається також зі скидкою);
- наявність спільних підприємств і їх цінова політика;
- реальні можливості поставки та їх умови;
- яка ціна береться до уваги.
Якщо у нас є ціна угоди, то мито, митні послуги, транспорт однозначно повинні бути ураховані.
Однак з метою економії часу можна ураховувати все.
Лише питання: при оцінці для застави чи це не приведе до незабезпеченого кредиту, а у випадку угоди купівлі-продажу до надмірно сплачених податків?
Для ФДМУ якщо нема прямих переговорів з продавцем (виробником) - ураховуйте все. Інакше Вам закинуть заниження. Вони такі. У всіх інших випадках - доскональне вивчення питання.
Не може форма мати перевагу перед змістом і здоровий глузд та ринкові тенденції повинні переважати одну схему на всі випадки життя.
Ви висловили свою думку - я свою. Засим вважаю що оцінювач сам прийме рішення яке йому зручне.
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 09:06
galswit писал(а):
Я знаю підприємства, які свідомо купують обладнання лише після виставок, власне виставкові екземпляри зі скидкою, яка складає біля 10%. Ця скидка загальноприйнятна для таких випадків. Ніхто не повезе виставковий екземпляр у Францію, Італію і т.д. Та і ціна виробника часто підлягає обговоренню. І мито, митні послуги та транспортні витрати можуть цілком компенсуватися скидкою.
Але ж на виставку не привозять багато одиниць певного майна. Для виставки ж достатньо одного-двох. Тобто така пропозиція буде обмеженою. Можливо, якщо це досить специфічне і коштовне обладнання, може цього і достатньо для забезпечення потреб ринку. А якщо це стандартизоване обладнання з досить широким гасузевим застосуванням (станки/двигуни/насоси і т.д.) то така пропозиція явно буде одноразовою і не покриє і ніяк не вплине загалом на ринок.
galswit писал(а):
- наявність в Україні галузевих виставок та можливість купівлі виставкового екземпляру, або укладання угоди на виставці (що відбувається також зі скидкою);
Ми виконуємо оцінку і визначаємо вартість обєкта оцінки на певну дату. Тематичні ж виставки не відбуваються ж кожного дня. Тому враховувати таку можливість у майбутньому я навіть не уявляю як це можливо на дату оцінки (це приблизно те ж саме, що наприклад, для автомобілів минулого модельного року пропонується певна знижка по його закінченні, тому оцінюючи автомобіль сьогодні ми будемо брати вартість яка буде потім зі знижкою, але знову ж таки пропозиція буде обмеженою за кількістю, кольором, комплектацією і т.д.) . Знову ж таки, з урахуванням обмеженої пропозиції в рамках кількості виставкових екземплярів, де гарантія, що він тобі дістанеться саме вам. І знову ж таки, наскількі така продажа виставкового екземпляру відповідає критеріям ринкової вартості - продавець аби не нести витрат по зворотньому транспортуванню зразка готовий віддати його з певною знижкою.
galswit писал(а):
Лише питання: при оцінці для застави чи це не приведе до незабезпеченого кредиту, а у випадку угоди купівлі-продажу до надмірно сплачених податків?
Ми ж не вигадуємо чогось нового. Ми відображаємо ланцюжок, який відбувається насправді у житті, який пройде будь-який покупець, якщо захоче придбати певне майно, яке розташоване за межами митної території Украхни.
У мене зустрічне питання: а наскільки отримана вартість без урахування в ході розрахунків певних етапів відображатиме реальну вартість такого майна.
K_BM
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 10:19
Розмова не йдеться про інші країни, окрім аналогу на ринку Росії.
Моделюється певна ситуація, яка зустрічається не часто, але зустрічається. Облишимо трансформатори. Візьмемо за приклад хонінгувальний верстат.
Оцінювач насамперед вивчить функціональне призначення і корисність об'єкту оцінки. Для цього є Інтернет. З того ж Інтернету він проведе введе в пошуковий рядок модель верстата. Він отримає перелік пропозицій. Логічна послідовність?
Питання. В даній моделі, суто в даній змодельованій ситуації, Ви теж будете враховувати вартість транспортування, розмитнення? Знаю, що Ви взагалі не будете приймати до уваги російський сайт і поставити відмітку в рядку пошуку «тільки українські сайти», і все ж. Є значний перелік обладнання, де ціни в гривнях і рублях знаходять в одному довірчому інтервалі. Врахування, інших витрат приведе до завищення або заниження вартості. Коротке пояснення цьому може бути те, що Україна і Росія по значному переліку продукції знаходиться в одному виробничому сегменті, відповідно – конкуренти, мають подібний ринок збуту і т.д.
savit
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 10:28
K_BM писал(а):
Коротке пояснення цьому може бути те, що Україна і Росія по значному переліку продукції знаходиться в одному виробничому сегменті, відповідно – конкуренти, мають подібний ринок збуту і т.д.
Правильно, здоровий глузд, це перш за все.
_________________ все мы умные когда говорим, а вот когда делаем...
Dob
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 10:38
Ще раз дуже вдячний за допомогу всім, особлива подяка Ігорю Ісааковичу на те, що знайшли час прокоментувати дану тему.
Серый Оценщик футбола
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 11:18
K_BM писал(а):
Розмова не йдеться про інші країни, окрім аналогу на ринку Росії.
Де-факто і де-юре Росія така ж іноземна держава по відношенню до України, як і будь-яка інша (а як показують останні події навіть більш іноземна ніж будь-яка інша). І при перетині товарами кордону діють єдині правила, окрім випадків окремих міждержавних домовленостей.
K_BM писал(а):
Моделюється певна ситуація, яка зустрічається не часто, але зустрічається. Облишимо трансформатори. Візьмемо за приклад хонінгувальний верстат.
Вид/тип товару не має значення взагалі.
K_BM писал(а):
Оцінювач насамперед вивчить функціональне призначення і корисність об'єкту оцінки. Для цього є Інтернет. З того ж Інтернету він проведе введе в пошуковий рядок модель верстата. Він отримає перелік пропозицій. Логічна послідовність?
Після цього оцінювач перестав бути оцінювачем у сенсі цього поняття. Як можна нехтувати і не перевіряти таку інформацію.
Тим паче, що для того, щоб виконувалася ваша модель співставності цін там і тут (з урахуванням курсу валют), необхідно мати цінові дані на товар на території України і за її межами. А якщо є цінові дані тут, то навіщо вони мені там.
K_BM писал(а):
Питання. В даній моделі, суто в даній змодельованій ситуації, Ви теж будете враховувати вартість транспортування, розмитнення?
Звісно буду. Тому що Ви будуєте міфічний повітряний замок. Якщо ціна близька, то розмитнення і транспортування не враховуємо. Але ж у житті не має значення, співпало там щось чи ні. Обєкт там і щоб він був тут його необхідно і доставити і розмитнити. І співпадіння цін на це ніяк не впливає. Я задаю постійно питання, а якщо ціни не співпали, то тоді необхідно враховувати все? Ну от припустимо, що обєктом оцінки в рамках одного звіту є де-кілька одиниць обладнання. Для кожного з них ви взяли обєкти співставлення з Росії. Для одного типу обладнання щось там у вас співпало - для нього не враховано, а для іншого типу не співпало - для нього все враховано. Думаю, що у замовника як мінімум виникнуть питання, а чому так. І пояснення на кшталт, тут у мене щось співпало, тому я не враховував, а тут не співпало - тому врахував буде виглядати щонайменше кумедно (на мою думку).
Ну не може бути вибіркового застосування законодавства (в нашій країні можливо все, ми в цьому переконуємся щодня, але ж ми не можемо виходити у своїх судженнях за рамки нормативного поля).
K_BM писал(а):
Є значний перелік обладнання, де ціни в гривнях і рублях знаходять в одному довірчому інтервалі.
А вам не спадало на думку, що виробники/продавці теж відслідковують ціни на аналогічні товари, втому числі і за кордоном. І коригують їх один відносно одного. Наприклад, припустимо, що, нехай станок на території України коштує 100 одиниць, в Росії 70 одиниць, транспортування і розмитнення і інші платежі в сумі становлять 20 одиниць. Виходить, що покупцю з України вигідніше придбати обладнання в Росії, бо сумарно в нього витрати стануть 90 одиниць проти 100 в Україні. І скоріш за все український виробник/продавець відчує відтік клієнтів і буде змушений знизити ціну так, щоби внутрішнім споживачам було вигідніше придбати товар у нього.
Це перший момент.
Другий момент. Не забуваємо про таку річ як гарантійне і післягарантійне обслуговування і ремонти, особливо для нового і коштовного обладнання. За їх теж необхідно буде платити і грошима і часом. І транспортувати запчастини і розмитнювати їх і т.д.
K_BM писал(а):
Врахування, інших витрат приведе до завищення або заниження вартості.
Врахування інших витрат призведе до того, що в ході розрахунку будуть враховані всі особливості обєкта співставлення відносно обєкта оцінки, що вимагає від оцінювача оціночне законодавство. І більше нічого. І максимум, який висновок можна буде зробити, що придбання даного типу майна за кордоном не має економічного сенсу відносно придбання його на території України.
Alex69
Добавлено:
Вт, 21 Янв 2014 11:37
Наказ. Міністерство доходів і зборів України від 05.11.2013 № 14693/6/99-99-24-02-04-15. Щодо надання роз'яснення стосовно включення витрат на транспортно-експедиційні послуги до митної вартості
Цитата:
"....плата експедитору за надання ним послуг з організації та забезпечення перевезень імпортованих вантажів на умовах поставки, які передбачають оплату транспортних витрат за рахунок покупця товару, в тому числі в разі надання послуги на всьому шляху прямування вантажу від пункту його відправлення до пункту його призначення, нерозділеної до та після перетину митного кордону України, є частина загальних витрат на транспортування, тому в межах вимог законодавства з питань державної митної справи (зокрема, частини четвертої, десятої статті 58 Митного кодексу України), Податкового кодексу України (пункту 190.1 статті 190) є обов'язковою для включення до бази оподаткування таких товарів"
_________________ Оценивать - значит созидать: слушайте, вы, созидающие! Оценивать - это драгоценность и жемчужина всех оцененных вещей. Через оценку впервые является ценность; и без оценки был бы пуст орех бытия.
Ф. Ницше. "Так говорил Заратустра"
Следующая тема Предыдущая тема
Вы не можете начинать темы Вы не можете отвечать на сообщения Вы не можете редактировать свои сообщения Вы не можете удалять свои сообщения Вы не можете голосовать в опросах Вы не можете прикреплять файлы в этом форуме Вы не можете скачивать файлы в этом форуме